Aktiv lytning! Når du har lagt mobiltelefonen væk!

Der bliver brugt så meget tid på sms’er, mails og opdateringer af Facebook på mobilen, at det risikerer at skade børnene, mener flere eksperter, der har observeret danskernes brug af deres smartphone! Hvad mener du?

Ser du også forældre med blikket rettet mod mobilskærmen, mens barnet står ved siden af og måske forgæves prøver at få kontakt med far og mor?

Det lyder ellers nemt, det med at lytte aktivt. Det gælder bare om at være interesseret, men måske er det svært, især hvis din interesse er fanget af noget andet. Aktiv lytning handler også om hellere at ville lytte end at tale, men ofte er du måske mere optaget af at spekulere på, hvad du skal sige næste gang end af at lytte.

Men hvordan kan du så være en god og aktiv lytter for dit barn?

For det første skal du stoppe op og tage en pause, fra det du er i gang med. Dernæst vis dit engagement i det, dit barn vil fortælle dig. Så læg telefonen væk og sluk for radio og tv som det første!

  •      Vis du er interesseret, lyt med lyde, der viser din deltagelse:”Nåh, Hmmm, Nå da, Nik, osv.
  •      Vær opmuntrende, oprigtig og venlig
  •      Vær opmærksom på dit barns udtryk
  •      Lyt, se hvad han føler, toneleje,kropssprog
  •      Sæt dig selv i hans sted, alder, køn og erfaring
  •      Stil spørgsmål: Hvor, hvem, hvornår?
  •      Lyt neutralt, reguler dine, følelser
  •      Gentag med egne ord hvad dit barn siger, så du viser du har forstået
  •      Når dit barn er færdigt, så spørg om han vil have, at du skal gøre noget?

Det vigtigste du kan gøre for dit barn er at lytte, og ofte er det nok for dit barn, at han kan få lov til at fortælle om det der optager og fylder.

Dit barn har et fundamentalt behov for at blive både set og hørt af de voksne, som er tættest på ham. Det er vigtigt, at dit barn har kvalitetstid med de voksne, også i en travl hverdag.

Efter en lang dag i børnehaven eller skolen har dit barn behov for mors eller fars fulde opmærksomhed, ikke et uopmærksomt svar fra dig, som er på telefonen eller sender beskeder.  Husk at du som voksen skal være dit barns bedste læremester, og at gode vaner omkring de elektroniske medier er dit og ikke dit barns ansvar.

 

 

 

 

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 2. maj 2014

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her