De svære følelser: Vrede.

Teenage boy shouting
Når vores børn bliver vrede, trykker de på nogle bestemte knapper i os. Vi er ikke perfekte, og vi forsøger at være kærlige forældre. Men hvad gør vi?
Mange forældre sender et vredt barn ind på værelset for at “blive rolig”. Hvis vi sender vores vrede barn ind på sit værelse, vil han sikkert i sidste ende blive rolig, men han har også fået nogle klare meddelelser:
”Ingen lytter til det som gør mig vred”. ”Ingen vil hjælpe mig med at løse det problem, jeg oplever”.”Vrede er dårlig”. ”Jeg er en dårlig person, når jeg ikke kan finde ud af, hvordan jeg udtrykker det på en acceptabel måde”.
Hvad kan vi gøre i stedet? Vi kan hjælpe vores børn med at styre deres vrede på en acceptabel måde, hvor de beder om det, som de har brug for uden at angribe den anden person. Vi kan lære dem, at alle følelser er okay, men at de altid har et valg i forhold til hvordan de handler.
Sådan gør du når dit barn bliver vredt:
• Reager ikke med “kamp eller flugt.” Tage et par dybe vejrtrækninger og mind dig selv om, at der ikke er nogen nødsituation. På den måde er du det gode eksempel for dit barn, så han på den måde lærer ikke selv at gå i ”kamp eller flugt”, men i stedet begynder at kunne regulere sine følelser.
• Lyt. Anerkend hvorfor dit barn er ked af det. Når mennesker ikke ikke føler sig hørt, eskalerer de ofte. Prøv at se situationen fra hans synspunkt, du behøver ikke at være enig eller uenig. ”Jeg er ked af at det er så svært for dig, det må føles meget trist”.
• Lad dig ikke påvirke af dit barns sprog. Dit barn mener ikke at ”han hader dig”, han er såret og magtesløs, så han griber ud efter de mest virksomme ”våben” så du kan se hvor slemt han har det. Sig i stedet ”du må være ked af det når du siger sådan til mig, fortæl hvorfor og jeg lytter”. Når han ser, at det ikke er nødvendig at hæve stemmen for at blive hørt, vil han med tiden blive bedre til at udtrykke sig på en mere hensigtsmæssig måde.
• Hvis dit barn ”er i det røde felt” allerede, skal du ikke stille spørgsmål, komme med gode råd eller forklare. Vær tæt på og anerkend at lige nu er det svært. ”Jeg er lige her, jeg går lidt tilbage og når du er klar til et knus så er jeg her”. Empati er det som virker, og det er ok at dit barn udtrykker vrede følelser. Når du støtter dit barn i disse situationer bliver dit barn mere følelsesmæssigt generøst i andre situationer. Husk at vrede er en reaktion på en trussel.
• Sæt en grænse om nødvendigt. ”Du kan være så sur du vil, du kan trampe i jorden og vise mig hvor sur du er, men det er ikke i orden at slå”.
• Hjælp dit barn med at finde en god løsning til en anden gang. Aftal en bedre måde og hjælp dit barn med at øve sig på de nye strategier.

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 1. september 2017

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her