Aftaler! Når du ikke kan se dit barn!

Hvornår er dit barn gammelt nok til selv at kunne lave aftaler? Og gælder det i alle forhold?

Dit barn bevæger sig i løbet af en dag i mange forskellige sammenhænge, og måske et sted hvor du ikke umiddelbart kan følge med i, hvad der sker: Hjemme på værelset, ude hvor I bor, i daginstitution og skole, i transportmidler, butikker og på gaden.

Når dit barn er yngre, følger du ham konstant, og han er under opsyn enten hjemme eller i institutionen. Når han bliver ældre, bliver frihedsgraderne større, men samtidig opstår nye udfordringer med tv og internet. Når han er klar til at flytte hjemmefra, får du måske kun at vide, hvor han skal hen og om han er kommet hjem igen. I perioden mellem det lille barn og det ældre, går du som forældre sammen med dit barn igennem vigtige perioder, hvor aftalerne skal være på plads.

5 informationer som er vigtige at få, når dit barn” tjekker ind og ud”:

Hvem er du sammen med?

Hvad skal du lave?

Hvor skal du hen?

Hvornår er du hjemme igen?

Hvordan kommer du frem og tilbage?

Det kan være en god ide at lave en liste over, de aktiviteter dit barn deltager i både hjemme og ude. Samtidig kan det være en god ide at spørge sig selv, om de personer, han er sammen med, er nogle du er trygge ved. For langt de fleste forældre i dag fylder ønsket om selvstændige børn, samtidig bliver vi i stigende grad mere bekymrede for hvordan vores børn færdes i det offentlige rum, og for hvad der sker når de er på nettet. Jo mere du taler med dit barn i hverdagen, og på den måde interesserer dig for, hvad han laver, når du ikke kan se ham, jo nemmere er det at lave gode aftaler, som også understøtter at han kan klare flere udfordringer selv, ex at tage med bussen.

Husk at bruge tid der, hvor dit barn opholder sig, husk at tale med personalet og de andre forældre. Lær dit barns venner at kende, inviter dem hjem til dig.

Husk at rose dit barn når han overholder de indgåede aftaler og indfør om nødvendigt milde sanktioner ved brud på aftalerne.

Husk at være opmærksom på dit barns generelle trivsel: Manglende lyst til skole og venner, lytter personalet til dine bekymringer, hvordan ser der ud der hvor dit barn færdes, hvem kan du tage kontakt til, er der andre som har set det?

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 21. marts 2014

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her