Alle børn gør noget godt, det er din opgave at få øje for det!

I nogle perioder kan det virke, som om alt går op af bakke i familien. Daglige konflikter, beskeder du skal sige igen og igen, alenlange diskussioner om det, som for dig er selvfølgeligt. Det er bare sådan, at jo mere opmærksomhed du giver dit barn for dårlig opførsel, jo mere vil der komme af det.

Børn vil have kontakt med far og mor, og får de det ikke på den gode måde, vil de altid opsøge kontakten på en måde, som er mindre hensigtsmæssig. Derfor er det vigtigt, at skifte fokus til det som dit barn allerede mestrer, det som du gerne vil hjælpe dit barn med at udvikle, eller det som du gerne vil ændre og forstærke. Du skal begynde at lægge mærke til den gode opførsel med positive kommentarer og ros.

”Dejligt at du husker at hænge din jakke op på knagen” i stedet for at tage det for givet og ikke kommentere det!

”Kan jeg ikke komme til at rose for meget, og går det ikke ud over mit barns selvværd, hvis mit barn kun føler sig værdsat når han bliver rost”?

Vil du vende en negativ spiral er det nødvendigt at starte et sted! Og der er forskel på ros!

Procesrettet ros/hvad barnet gør, er den ros vi giver vores børn, når de rent faktisk anstrenger sig og kæmper for at vise, at de gør deres bedste. Og i den forbindelse kan vi godt rose dem konkret og specifikt, når de rent faktisk gør det vi beder dem om, eller når de er i gang med at lære noget nyt.

I modsætning til den personrettede ros/hvem barnet er, hvor vi hele tiden nævner, at de er dygtige, og at alt det, de gør, er fantastisk. Denne form for ros skaber selvfokusering og giver barnet indtryk af, at det kun er godt nok så længe det laver gode præstationer.

Hvad er ros:

  • Ros er præcis og specifik
  • Ros gives for god opførsel eller for at lære en ny færdighed
  • Ros er entydigt positiv
  • Ros er kort og oprigtig
  • Ros siges med ord dit barn forstår
  • Ros gives med positivt kropssprog og en venlig stemme

 

 

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 31. januar 2014

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her