Bevar roen! Om betydningen af, at du som forælder kan bevare roen og overblikket!

Igennem de senere år er især ansvar for egen læring og selvstyrende arbejdsprocesser blevet krav, som ikke alle børn kan honorere.  Disse børns vanskeligheder kan afhjælpes, og de bliver påvirket af såvel indre som ydre faktorer. Indre faktorer som kost, søvn, stress, temperament og intelligens og ydre faktorer som tydelig struktur, gennemskuelighed, gentagelser, forudsigelighed, regler og rammer har stor indflydelse på, hvordan du kan hjælpe dit barn og dæmpe dets vanskeligheder.

De ydre faktorer kræver en del voksenstyring inden dit barn mestrer f.eks. de daglige rutiner og denne proces kan tage lang tid. Det er her din betydning som voksen er så vigtig! (Se belønningsskemaer og små trin!). Det er også som voksen, at du skal vælge dine kampe og måske gå på kompromis hvis dit barn ønsker at gøre noget andet, end det du beder ham om. Ved at gå på kompromis anerkender du, at din dreng f.eks. hellere vil spille på sin I-pad end at læse i sin bog, samtidig med at du er tydelig omkring det, at I har en aftale. ”Så vi aftaler at du spiller 10 minutter mere, og at du bagefter læser i din bog. Jeg sætter uret!”

Et af de vigtigste redskaber, du som voksen kan benytte dig af til hjælp for dit barn, er at bevare roen. Du kan ”tale situationen ned” ved at gå et skridt tilbage, ved at stoppe op, aflede eller ved at finde et kompromis. Hvis dit barn reagerer udad med vrede, grimt sprog, slår eller provokerer, kan du hurtigt komme til at føle dig magtesløs, og din afmagt kan for dit barn komme til at føles som en oplevelse af ikke at være god nok. Når dit barn står midt i konfliktfeltet, kan det være svært for ham at komme med løsninger eller reelt vurdere konsekvenser af sine handlinger. Ofte reagerer et barn impulsivt og giver sig ikke tid til at tænke før de handler.

Når konflikten er kommet lidt på afstand så kan du på en langt mere rolig måde tale med ham om, hvad det var der skete, og I har sammen en mulighed for med problemløsningsmodellen, at lave aftaler om hvordan lignende konflikter kan undgås i fremtiden.

En aftale kan være: ”Når jeg kan mærke at jeg er ved at blive vred, og det mærker jeg, når jeg begynder at bide tænderne sammen, så skal jeg”:

  • Stoppe op
  • Trække vejret dybt
  • Sige stop
  • Gå væk
  • Hente en voksen

 

 

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 7. november 2014

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her