Børn med stress. Hvordan du hjælper.

En mor til en ni-årig dreng ringede til mig. I dagene før opkaldet, mødtes hun med klasselæreren, skolens inspektør og skolens psykolog. Hun havde tilbragt tid i klasseværelset, observeret fra sin bil i frikvarteret og havde holdt et vågent øje med ham til fodbold i weekenden. Men alligevel kunne hun ikke finde ud af, hvorfor hendes søn var så ulykkelig hver eftermiddag.
Denne mor beskriver et scenarie, jeg hører fra forældre til børn i skolealderen igen og igen: Han er frisk og glad om morgenen, men vred, sur og ked af det, når han kommer hjem. Han skændes med sine forældre, og sine søskende, og han falder sammen mentalt.
I første omgang gav hun den lange skoledag skylden. Efter et par uger, begyndte hun at kigge efter tegn i skolen. Hvad hun fandt ud af, kom for hende som en overraskelse: Han havde det fint hele dagen i skolen. Faktisk kunne hans lærer ikke komme på noget, som kunne forårsage denne ”nedsmeltning”.
At gå i skole kan være udmattende for mange børn. En skoledag kan være fysisk, følelsesmæssigt og mentalt drænende. Små børn bruger en masse energi på at sidde stille og fokusere i klassen. De har regler der skal følges, arbejde der skal gøres færdigt og et ansvar at leve op til. Mange af dem mangler tilstrækkelig tid til at lege, løbe og koble af med venner. Når de kommer hjem fra skole falder de fra hinanden. Så hvad kan du gøre?
1. Børn har tendens til at gemme deres mest vanskelige adfærd til deres forældre. Det gør de fordi, de har tillid til, at vi kan hjælpe dem gennem svære øjeblikke og elske dem alligevel. Men ved at ændre på få rutiner kan forældre hjælpe deres børn til at klare de overvældende følelser, der ofte kommer efter en lang dag i skolen:
2. Gem dine spørgsmål til senere. Dit barn har brug for at ”falde ned” efter en lang dag. Det er nok med en hilsen, et knus eller ”high-five”. Sig f.eks. bare: “Jeg er så glad for at se dig!” Børn har brug for tid til at spille, hænge ud, læse eller koble af på egne præmisser. Ustruktureret tid er det første der nedprioriteres når familier har travlt, og det kan have store konsekvenser for børn.
3. Vær til stede. Sluk din telefon, tablet osv. Den bedste måde at genskabe kontakten til dit barn er, at være nærværende, når han er hjemme. Stop op. Få øjenkontakt. Brug opmuntrende ord. Lyt uden at afbryde. Ofte har børn bare brug for en der lytter, mens de arbejder sig igennem deres følelser. Giv råd hvis dit barn beder om det.
4. Spil sammen. Jeg anbefaler ofte at spille et brætspil eller en simpel kortspil med børn lige efter skole. At bruge tid på at spille stille og roligt sammen eller læse sammen, hjælper barnet ud af de overvældende følelser slutningen af dagen bringer, og ind i en roligere sindstilstand.
5. Undgå at dit barn går ”sukkerkold”. Planlæg en ”efter-skole-snack” på forhånd. Mange børn kommer hjem sultne og dehydrerede, selv om de ikke siger det. De nyder at sidde med et glas vand og en snack, mens de tanker op.
6. Opret en lektierutine. Forsøg med at lave lektier på samme tid hver dag. Hvis dit barn bliver ved med at kæmpe, så skriv en note til læreren og lukke bøgerne for den dag.
Børn er under øget pres i dag. De skal lære tidligere og være længere tid i skole. Vi skal derfor hjælpe dem med at slappe af for at mindske stress og forbedre deres følelsesmæssige trivsel.

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 27. juli 2017

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her