Hvordan du bruger opmuntringstegn til at forstærke det dit barn allerede kan!

Som jeg tidligere har været inde på, er ros og opmuntring vejen du skal gå, når du vil fremme positiv adfærd hos dit barn. Ligeledes kan det være en hjælp for dit barn, at inddele ny læring i mindre trin og at gøre disse trin visuelle i et belønningsskema. Belønningsskemaet gør det muligt for dit barn at indgå i et planlagt struktureret samarbejde med dig, og dit barn kan på den måde tilegne sig nye færdigheder, som er brugbare i andre af livets forhold, f.eks. i skolen, blandt venner og senere i arbejdslivet.

Opmuntringstegn er, når du giver dit barn opmærksomhed for noget dit barn gør, eller allerede behersker. I ordet opmuntringstegn ligger der, at der er tale om et symbol. Det kan være et kort, et klistermærke eller andet som kan veksles til for eksempel en tur i svømmehallen eller til en biograftur. Opmuntringstegn kan bruges fleksibelt og uafhængigt af tid og sted. Så opmuntringstegn kan også bruges når du er i byen, på besøg hos familien eller i supermarkedet.

Det er vigtigt, at du først aftaler med dit barn, hvad hun skal gøre for at opnå et tegn. Giv gerne et eksempel på det.

Tal med dit barn om mulige belønninger og inddrag hendes ideer.

Forklar hvor mange opmuntringstegn der skal til, før det udløser en ”nu og her”- belønning, eller sig hvor mange opmuntringstegn der skal til, for at veksle dem til eksempelvis en stjerne på en tavle, og ”når der sidder ti stjerner, så går vi i svømmehallen”!

Husk at aftale tid hver dag til optælling, og husk at give rigeligt når du starter op!

Vær opmuntrende hvis dit barn ikke har nok opmuntringstegn til en belønning.  Sig: ”I morgen får du helt sikkert flere, og sammen med de opmuntringstegn du har fået i dag, så tror jeg, du får tjent nok til en belønning i morgen”. Husk også, at selvom dit barn har opført sig negativt i andre sammenhænge, skal hun have sin belønning.

Opmuntringstegn er:

  • Sjove. Dit barn vil blive glad for den ekstra opmærksomhed!
  • Her og Nu! Forstærker øjeblikket!
  • Konkrete. Et synligt bevis på det gode samarbejde!
  • Flytbare. Kan bruges alle steder!
  • Fleksible. Kan tilpasses efter alder og behov!
Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 31. oktober 2014

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her