Hvordan du får måltider i familien med struktur, ro og forudsigelighed!

Har du også læst at flere småbørn helt ned i vuggestue- og børnehavealderen henvises til specialister pga. spiseforstyrrelser? Og hvorfor nu det? Et det fordi måltidets ramme har ændret sig, og fordi det ikke har den samme struktur, ro og forudsigelighed som tidligere? Familiens medlemmer kommer og går, far skal løbe, mor går til yoga, storebror til fodbold osv., tv og telefoner er tændt og der er måske ikke plads til at måltidet mere er familiens daglige samlingspunkt. Travlhed og stress sniger sig ind i den stund hvor der burde være hygge og overskud. Så hvad gør du?

Sund mad er godt, men ikke nødvendigvis den sidste kur de voksne har læst om og går op i. Dit barn kan i perioder godt leve af at spise en noget ensidig kost, og hvis dit barn er småt spisende, er alternativet ikke, at du giver en masse små mellemmåltider, der gør, at hun aldrig er sulten til hovedmåltidet. Lad også være med at presse, men respekter dit barns grænse. Dit barns interesse for mad starter ofte i køkkenet, hvis hun bliver inddraget i madlavning og smagning på råvarerne. Måltider skal være hyggelige, og små børn har brug for at føle, smage og spilde, uden at de bliver overvåget og irettesatte. Lad være med at kommentere og presse, og snak om alt muligt andet end maden, for eksempel om hvad der er sket i løbet af dagen, ferier og interesser.

Det er selvfølgelig vigtigt at udelukke mulighederne af en eventuel sygdom hos dit barn, så hvis du oplever en bekymring, skal du kontakte egen læge. Heldigvis er dit barn sikkert sundt og raskt, og det vil være de pædagogiske rammer, strukturen og forudsigeligheden, som vil gøre en forskel. Så det er dig som skal tage styringen, ikke dit barn. Skab gode rammer, spis ved bordet, sid det samme sted, spis på samme tid, sæt tid på og sammensæt en menu, hvor der altid er noget dit barn kan lide. For ikke at sidde med tanken om at dit barn skal gå sulten i seng, kan det være en god ide at indføre et let måltid inden sengetid. Sørg for, at det er noget dit barn kan lide.

Husk at gøre alle måltider til en hyggestund, hvor du gennem ros og opmuntring inddrager dit barn i det som er udenfor selve måltidet, og hvor fokus ikke kun er på hvad, hvordan og hvor meget dit barn har spist.

Et rart måltid

 
Velbekomme!

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 1. august 2014

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her