Konsekvens og samarbejde. Hvad er vigtigt?

Konsekvens og samarbejde. Hvad er vigtigt?

Sæt ord på din autoritet:

Som forældre er det vigtigt, at du viser lederskab, og at du påtager dig ansvaret. Modsat hvad du måske tror, gør du nemlig dit barn en ”bjørnetjeneste”, ved altid at lade det få sin vilje. Grænser giver tryghed og en forvisning om, at det er de voksne som tager ansvar og er bestemmende. Som forældre skal du være barnets autoritet, og ikke indgå i forhandling om hvad som helst. Det står jo ikke til diskussion, at vi skal vente ved rødt lys eller at vi skal have varmt tøj på når de er frostvejr. Du skal sætte ord på det, du som voksen bestemmer, og på det du gerne vil have at barnet skal gøre. ”Jeg bestemmer at, og jeg vil gerne have at du….”. Lange forklaringer når du har bestemt dig, giver ikke mening for dit barn, og tomme trusler har ingen effekt. Dit barn bliver utrygt og mister respekten.

Konsekvens, hvad er det?

Husk at skabe den rette balance mellem konsekvens og opmuntring. Giv ros 5 gange for hver gang du sætter din grænse. Brug små konsekvenser, som bruges konsekvent.

Tænk dig om før du handler. Lad ikke dine følelser komme ud af kontrol, de negative følelser påvirker relationen til dit barn. Vær rolig men bestemt, tæl til ti. Du skal ikke spejle dit barns følelser.

Undgå splitting, sørg for at stå sammen som forældre.

Vælg rette tid og sted. Timing er vigtig, og dine konsekvenser skal gennemføres ud fra et hensyn til rimelighed.

Du skal handle med det samme. Dit barn får på den måde lært at se en sammenhæng mellem dårlig opførsel og konsekvens. Lad være med at true. Trusler virker ikke, og de forvirrer dit barn. Afkræv ikke løfter om aldrig at gøre noget igen. Vi begår alle fejl flere gange.

Konsekvenser skal gives på grundlag af dit barns opførsel, ikke på grund af dit dårlige humør eller graden af dit overskud. Det nytter heller ikke, at holde lange moralske taler om dårlig opførsel. Dit barn hører ikke efter.

Gå væk, hold afstand, men bliv i nærheden. Lad være med at diskutere. Når dit barn er ked af det eller er vred, forværrer det bare problemerne. Vent til dit barn er faldet til ro og tal så sammen.

Når du har gennemført din konsekvens, så skal situationen være slut. Konsekvenser skal ikke vare længe, du skal ikke være sur, vred, tavs i længere tid. En konsekvens skal give læring, den skal ikke være en straf.

Det gode samarbejde består af tre dele:

  • Den gode besked med den rette timing
  • Dit barns respons
  • Måden du følger op på

 

 

 

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 7. marts 2014

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her