Mentaliseringsmusklen, hvordan træner du den?

I mange familier kan der mellem forældre og børn opstå konflikter og udfordringer på baggrund af gensidige misforståelser eller manglende forståelse for hinandens tanker, følelser, handlinger eller bevæggrunde. Her er mentalisering en god og brugbar metode til at skabe dialog og gensidig forståelse voksne og børn imellem. F.eks. vil din datter kun have en bestemt kjole på, du synes det kan være hip som hap. Din søn kommer til at vælte mælken ud over bordet fordi han selv vil hælde op, du bliver vred og han bliver ulykkelig fordi han ville vis hvor dygtig han er. Søskende skændes om hvem der skal have morgenmad først, hvad er problemet tænker du? Din søns verden bryder sammen fordi du siger at han er langsom til at tage tøj på, han har netop i dag skyndt sig ekstra meget, synes han selv. Du kan ikke se nogen tydelig årsag til problemerne, eller også er du selv træt og kommer til at skælde ud.
En metode til at mindske de konfliktfyldte situationer samt styrke dialogen og den gensidige forståelse er træning af mentaliseringsevnen – både hos forældre og børn. Mentalisering kan forklares som et udvidet empati-begreb, hvor man øver sig i at se sig selv udefra og andre indefra. Kort sagt handler det om at træne forståelsen for sin egen og andres følelsesmæssige reaktioner, og mentalisering er således en vigtig forudsætning for udvikling af empati samt evnen til at indgå i sociale relationer. Så hvad kan du gøre:
• Husk at bevare nysgerrigheden. Du kan aldrig være helt sikker på hvad der ligger bag en given adfærd.
• Se på dig selv, tænk over hvad der skete og husk at evaluere og revidere dig selv.
• Tag dit barns perspektiv, vær ydmyg.
• Husk dig selv på at du har en påvirkning på dine omgivelser
• Vær villig til at skiftes og tage nye perspektiver.
Hvis du træner mentaliseringsevnen og dermed bliver bedre til at reagere hensigtsmæssigt på dine egne og dine børns reaktioner, har det både en effekt på dig, dine børn samt jeres fælles relationsdannelse. Vil du vide mere om mentalisering er du altid velkommen til en samtale!

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 20. juni 2017

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her