Rutiner, faste rammer og struktur giver bedre søvn og mere trivsel.

“Min datter er altid faldet i søvn uden problemer, hun er 2½ år, og nu er det begyndt at tage 1-2 timer hver aften, at få hende til at sove!” En far henvender sig med sit problem, han er træt, frustreret og har brug for et godt råd.

Når dit barn er 2-3 år, sker der en stor udvikling motorisk såvel som mentalt. Sproget tager fart, og dit barn kommunikerer på en helt ny måde. Verden åbner sig, hun stiller spørgsmål om alt, og forestillinger om verden bliver mere realistiske. Hun lærer gradvist, at hun ikke er så ”almægtig”, som hun før troede, og at der findes farer og modstand i verden. Det er en følelsesmæssig svær tid for mange børn og de reagerer ved at blive bange for mørket, dyr, har svært ved at falde i søvn og kan bryde grædende sammen.

Så for at hjælpe dit barn er der brug for faste rammer, rutiner og struktur, og at du går i gang med god samvittighed. Dit barn kan ikke overskue konsekvenserne af at sove for lidt, og hun kommer ikke selv og foreslår, at hun gerne vil sove nu. Især ikke, hvis hun fornemmer, at det, far og mor skal i gang med, når hun sover, er noget der er ekstra spændende og rart. Derfor kan det være en god ide i en periode, at lave noget praktisk, når du har puttet: Vaske, stryge og andet som ikke er så interessant.

Husk:

  • At geare ned før sengetid, såvel fysisk som mentalt. Oplevelser fra tv, computer og voldsomme lege kan sidde i kroppen længe.
  • At sætte rammen: Gode putteritualer er vigtige. En historie, en sang, en billedbog hvor rutinen er understøttet visuelt med piktogrammer eller billeder af barnet selv.
  • At være overbevisende, bestemt og at tale i korte sætninger: ”God nat og sov godt!”
  • At bevare roen og at regulere dine følelser! Forbered dig mentalt på situationen og aftal en strategi med dig selv.
  • At gå roligt hen til barnet hvis hun går ud af sengen, ellers er det fint at gentage et ”god nat”, på afstand. Hold et lille lys tændt og døren på klem!
  • At hvis det kun er mor der duer i en periode, eller omvendt, så lad den anden gøre noget af rutinen: Børste tænder, bade, sige god nat. Tal også om, hvem der er bedst til at bevare roen, og hvem der er bedst til at være fastholdende.
  • At fastholde den samme søvnrytme og sengetid hver dag også i weekenderne!

 

 

 

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 6. februar 2015

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her