Sådan bliver dit barn robust!

Robusthed er centralt, når vi taler om dit barns evne til at møde livet med alle de udfordringer det indebærer. Dit barns bevidsthed om eget ansvar, og dit barns tro på at ”det nok skal gå alt sammen” er også dit ansvar som forælder. Børn skal ikke udfordres ud over deres grænser, men de skal lære at udfordringer og konflikter er en del af livet. Det er din opgave, at tale med dit barn om, at det ikke altid vil være sådan at alt lykkes for ham, men at det vil være ok at øve sig og at prøve igen, selvfølgelig i passende doser.

Hvis din dreng er træt og ikke kan bære sin taske er løsningen ikke nødvendigvis at gøre det for ham, men måske at I sammen sætter jer ned, tager en pause og prøver en gang til. Hvis du skriver opgaven for din teenagedatter får hun måske ros i skolen, men hun lærer ikke noget om sin egen formåen, og at det er vigtig at øve sig for at blive god til noget.

Dit barn må godt opleve at noget er svært eller kedeligt, for på den måde at lære hvad der er et bedre alternativ, hvad han vil kæmpe for og hvad han bliver rigtig glad for. Uanset om du på alle måder prøver at beskytte dit barn vil han på et tidspunkt støde ind i at noget er udfordrende, og det er derfor vigtigt at I sammen finder ud af mulige strategier når noget bliver svært. På den måde vil han vokse med opgaverne og opbygge en tro på at udfordringer er noget jeg kan håndtere og har erfaring med. Når dit barn er bevidst om sine egne styrker og kan se alle de positive sider i sig selv, vil han i langt mindre grad lade sig slå ud eller stresse.

Så hvad gør du?

  • Opdel udfordringer og ny læring i mindre trin, gør det visuelt
  • Ros dit barn for det som går godt.
  • Giv dit barn ansvar for udvalgte praktiske opgaver i familien
  • Lær dit barn problemløsning
  • Inddrag dit barn i beslutningsprocesser.
  • Hold familiemøder
Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 17. oktober 2014

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her