Sådan laver du din egen glimmerkrukke.

Til børn, især de som handler impulsivt i stedet for at bruge ord. Krukken kan illustrere hvordan følelser fra et hvirvlende kaos, lidt efter lidt falder til ro.
Få dine børn til at vælge tre farver af glimmer: En der repræsenterer tanker, en der repræsenterer følelser, og en der repræsenterer adfærd (eller “opfordrer til at gøre ting”). Fyld vand og lidt glycerin i krukken. Du kan også dryppe lidt frugtfarve i vandet. Til sidst forsegles krukken med et låg eller gaffatape.
Tal med dine børn om de situationer, der kan få krukkens glimmer til at hvirvle, f.eks. foruroligende begivenheder (kampe med søskende, tabe i spil/sport) og positive (en fin gave, få en ny ven), begivenheder som fylder (syge søskende) og begivenheder fra hverdagen (skræmmende historier på nyheder). Hver gang du nævner en begivenhed, kan du hvirvle og dreje krukken, som en illustration af hvor svært det er, at holde styr på og se klart, når følelserne fylder.
Du kan sige:
• Beholderen er ligesom vores sind, og hver farve af glimmer repræsenterer følelser, tanker og handlinger.
• Lad os drysse rødt glimmer for tankerne, guld for følelser, og sølv for trangen til at handle. (Hæld en lille smule af glimmer med hver kommentar.)
• Nu forsegler vi krukken. (Læg låg på krukken og forsegle det.) Og så vi starter vores dag:
• Vi vågner op, og ser alt klart. Der er ro på. (Vis hvordan alle glimmer ligger på bunden af krukken.)
• Men lige pludselig sker der noget, som får det til at hvirvle rundt. Måske kører vi for sent (ryst krukken). Storesøster spiser den sidste pandekage til morgenmad, og det fører til et skænderi (ryst krukken). Vi hører skræmmende nyheder i radioen (ryst krukken). Vi kommer for sent i børnehave/skole, og finder ud af at de andre børn er taget på tur(ryst krukken).
• Vi er lige startet på dagen, og vi kan ikke se klart, fordi alle vores tanker og følelser og eventuelle handlinger er i vejen.
Hvad kan vi så gøre for at få glimmeret til at falde ned, så vi kan se klart igen? Prøv at være stille! Og hvad sker der, når vi er det? Vi kan se klart igen. Vi kan ikke bare skubbe glimmeret ned til bunden. Vi er nødt til at se og vente. Når tingene er klare, er det nemmere at finde ud af hvad det næste kloge skridt skal være Går glimmeret væk mens vi venter? Nej, det forbliver i bunden. Vore tanker og følelser og handlinger er stadig i vores sind, men de står ikke i vejen for at tænke klart.
En færdig glimmerkrukke kan også bruges som en visuel timer til en vejrtrækning. Du kan ryste krukken og sige: “Lad os trække vejret dybt, indtil glimmeret er faldet ned”. Vi kan også lave en stor krukke med de forskellige følelser, der er repræsenteret i familien. Vi kan også bruge plastikperler, som repræsenterer handlingen adskilt fra tanker og følelser. Børn kan også vælge at fokusere på en følelse/farve af gangen.
Du kan naturligvis også købe en færdig kugle eller bruge en App fra telefonen.

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 13. august 2017

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her