Tal med din teenager!

Hvis du er bekymret for din teenager og ikke er sikker på, hvad du skal gøre er der råd at hente. ”Tal med din teenager om det der er vigtigt”! Samtaler mellem forældre og teenagere handler ofte om resultater i skolen, tidsplaner, fritid og praktiske gøremål. Sæt dig ud over dette. Find ud af, hvad der holder dem oppe om natten, og spørg i stedet, “Hvad er den bedste del af din dag?” Prøv at sætte dig ind i deres verden, så du forstår, hvad deres drømme er, hvad de kæmper med, og hvordan deres hverdag er.
• Giv dem plads, men vær opmærksom. Giv dine teenagere plads til at vokse og adskille sig fra dig, men hold også øje med ændringer i deres adfærd. Opgiver de aktiviteter, de før var meget glade for? Er de oppe hele natten eller spiser de anderledes? Trækker dit ellers udadvendte barn sig tilbage? Hvis du er bekymret, så sig det. Vis interesse i deres liv uden at dømme dem.
• Undgå at blive vred. Når forældre opdager at deres teenager skjuler noget eller ændrer adfærd er svaret ofte vrede eller straf, i stedet for at se, hvad der foregår. Hvis en ung reagerer voldsomt, gør ting som er selvskadende, pjækker fra skole, så reager med medfølelse først. Sig, “Det ser ud som om du har problemer, jeg er her for at hjælpe. Fortæl mig, hvad der sker med dig. ”
• Bed om hjælp, og lad være med at udskyde det. Hvis du er bekymret så tal med en studievejleder, terapeut, eller læge. Det er bedre at få hjælp tidligt og inden problemerne bliver alt for fastlåste.
• Se på din egen families dynamik. Når en ung er i krise, er det ofte ikke nok til at tale med den unge. Det er også muligt, at noget i hjemmet kan være årsag til den unges mistrivsel. Så være åben for at anerkende det, og få rådgivning, hvis nødvendigt.

Skrevet af: Petti Kirkeby Ravn den 27. juni 2017

Kontakt mig i dag, og få mere positivt samvær i din familie!
Ring til mig på telefon: 22 46 79 04 - eller skriv en e-mail: petti@familiecirkler.dk

Læs mere om min baggrund her